Buğdayın Fiyatı Ortaya Çıktı! Üreticiye Kara Haber Geldi

admin

Sıcak iklim koşulları nedeniyle bu sezon hububat hasadı erken başladı. Üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı buğday fiyatlarını merakla bekliyor. Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, üretici bölgelerinde sulu alanlarda buğdayın kilogram maliyeti 11 lirayı aşarken, kıraç alanlarda 10 lira 87 kuruş olarak hesaplandı. Bu durumda çiftçiler, kilogram fiyatı olarak 14-15 lira arasında bir fiyat bekliyorlar.

BUĞDAY 11 TL, 2 TL PRİM DESTEĞİ

Tarım ve Orman Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hububat fiyatlarını belirlemek üzere paydaşlarla bir araya geldi. Kulislerde dolaşan bilgilere göre, buğdayda ton başına fiyatın 11 lira olacağı, buna ek olarak 2 lira prim desteği ile 13 lira olarak verileceği konuşuluyor.

Geçen yıl TMO tarafından açıklanan ekmeklik buğday ton başına 8 bin 250 lira, arpa ise 7 bin lira fiyatına ilave olarak buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ise ton başına 500 lira hububat üretim primi desteği verilmişti.

ADANA’DA HASAT BAŞLADI

Sıcak hava nedeniyle hasat bu sezon öne çıktı; Adana’da kıyı bölgelerde hasat başladı, Çukurova’da ise on gün içinde başlaması bekleniyor.

Üretici çevrelerinden gelen sesler, maliyetlerin yüksek olduğu, iklim koşulları nedeniyle kayıpların fazla olduğu yönünde. Üreticiler, devletin sosyal bir anlayış içinde hareket ederek çiftçilerin kazanç sağlayacakları bir fiyat belirlemesini ve tüketicinin de uygun fiyata ürün satın alabilmesini istiyorlar.

ZİRAAT ODASI 15 TL BEKLİYOR

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdayda kilogram başına 15 lira fiyat beklentilerinin olduğunu belirtirken, “Belki bir kısmı verilip, diğer kısmı prim desteği olarak sağlanabilir. Ancak bir şekilde devlet çiftçiye kazandıracak fiyatı vermeli. Ticaret borsasında 10 bin liradan şu an satış var. Yeni sezon ürününde maliyet çok yüksek. Çiftçiyi küstürmemeliyiz” diye konuştu.

TMO’nun 2023 sezonunda 11.3 milyon tona yakın buğday ve arpa alımı yaptığı biliniyor. Bu sezon ise 21 milyon tonun üzerinde buğday rekoltesi öngörülüyor. TMO, üreticilerin satış yapmak isteyeceği ürünlerini alarak, 15 Mayıs’ta alımlara başlamayı planlıyor. TMO’nun özel sektörü de alıma yönlendirecek bir formül bulmak istediği ve üreticiyi zarar ettirmeden iyi bir fiyat oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

SICAK HAVA ZARARA YOL AÇTI

İç Anadolu ve Ege bölgelerinde rekoltenin az olabileceği öngörülüyor. Bu durumun sebebi, kış aylarının sıcak geçmesiyle bitkilerin büyümesinin devam etmesi ve artan su ihtiyacının karşılanamaması olarak açıklanıyor. Geçen hafta yağan yağmur bazı bölgelerde sel zararlarına neden olurken, yağışın genel etkisi sınırlı kaldı. Konya ve Trakya’da ise don ve dolu zararları yaşandı. Ayrıca, sıcak hava nedeniyle artan tarla faresi ve köstebek popülasyonu da tarım alanlarında zararlara yol açtı.

Yorum yapın